Waarom probeert Facebook ons te beschermen tegen smartphone-verslaving?

Facebook voegt een dashboard toe aan zijn app waarmee gebruikers kunnen zien hoeveel tijd ze spenderen op het sociale netwerk. De tool komt ook naar Instagram.

Overschrijdt een gebruiker de ingestelde tijd, dan krijgt deze een notificatie.

Google’s Digital Wellbeing en Apple’s Screen Time geven gebruikers inzicht in het tijdsgebruik van apps. Daarnaast is het ook mogelijk om tijdslimieten in stellen per app.

Plots willen inééns alle grote techbedrijven smartphone-verslaving tegengaan.

Toeval of niet?

Volgens Apple-baas Tim Cook zijn deze functies al langer in ontwikkeling, dus nog vóór de kritiek op het verslavende karakter van smartphone, dat steeds luider klinkt.

Conflict of interest

Vraag is hoe oprecht de bezorgdheden zijn. App makers willen niet liever dan dat we veel tijd spenderen op hun apps.

Als een app bouwer gebruikers dan plots attent wil maken op overdreven gebruik, dan lijkt dit toch in te gaan tegen het bedrijfsbelang.

De initiatieven wel degelijk kunnen rekenen op bijval, vooral dan bij specifieke doelgroepen zoals ouders. Apple geeft ouders de mogelijkheid om bepaalde apps en games uit te schakelen op de toestellen van hun kinderen op bepaalde tijden van de dag.

Apple hangt veel meer af van de verkoop van toestellen dan Google, dat de meeste omzet uit advertenties haalt. De functies van Apple zijn dus een “unique selling point”, zegt Jean Twenge – auteur van het boek iGen over super-connected kids.

Ouders zullen eerder een iPhone kopen voor hun kinderen omwille van het ouderlijke toezicht, dus deze maatregelen passen mooi binnen het businessmodel van Apple.

Facebook en Instagram daarentegen kunnen dit moeilijker verkopen naar hun aandeelhouders, omdat hun business modellen gebaseerd zijn op het meer laten spenderen van tijd op de apps, aldus Twenge.

Regelgeving

Vraag is hoe oprecht de bedoelingen zijn van de techbedrijven.

De grote techbedrijven willen vooral de regelgeving voorblijven, schrijft de Financial Times.

Apple, Google en Facebook ervaren al een intense regeldruk rond belastingen, privacy en concurrentiebeperkingen.

Niemand zit te wachten op verplichte regeltjes die smartphone verslaving moeten tegengaan.

Hoewel het nog niet tot rechtszaken rond smartphone-verslaving is gekomen, willen de techbedrijven de wetgever een stap voor zijn met deze nieuwe features.

Dat lijkt dus de echte reden te zijn waarom Facebook ons wilt beschermen tegen een smartphone-verslaving.

0 comments